fbpx
Valturska 78/1, Pula, Hrvatska
+385 52 637 000
prodaja@gtnet.hr

Usporedba usluga Digitalne televizije (DVBT/DVBS), IPTVa usluga i IPTV usluge preko interneta

Gradski Telekom :: Prvi lokalni telekom u Istri

Digitalna zemaljska televizija vs IPTV

Digitalna zemaljska televizija (engl. DTTV) je prijenos televizijskih audiovizualnih signala uz pomoć televizijskih postaja koje emitiraju televizijski sadržaj preko radio valova do televizija potrošača u digitalnom formatu. Ova televizija je predstavljala veliki napredak u usporedbi sa analognom. Neke od prednosti nad analognom televizijom su bolja iskoristivost radijskog spektra, veći broj programa, bolju kvalitetu slike i nižu cijenu.
DTTV se može gledati uz pomoć digitalnog resivera (dekodera), uređaj koji pretvara radio signale sa antene u digitalne, odnosno u sliku (današnje televizije već mogu imati u sebi ugrađen dekoder). Korisnici da bi mogli primati radio signale moraju imati postavljenu „zemaljsku“ antenu koja se povezuje sa dekoderom i koji na kraju ide do televizije.

Smetnje na zemaljskoj televiziji ovise o anteni koja se nalazi kod korisnika, ako ona počne primati smetnje, televizija vrlo brzo postane negledljiva, isto tako ukoliko nema čiste optičke vidljivosti između emitera i antene koja prima signal, televizija će imati probleme sa slikom.

IPTV – Internet protokol televizija

Internet protokol televizija ili IPTV je dostavljanje televizijskog sadržaja preko mrežnog Internet protokola (IP). Razvojem tehnologije se preko digitalne mreže omogućilo slanje podataka (Internet), zvuka(telefon) i slike(televizija) preko jednog pružatelja usluga.

IPTV koristi proces izmjene paketa i šalje ih dio po dio do odredišta odnosno do TV-Boxa, na potpuno isti način funkcionira i VOIP usluga.

Razlika IPTV i IPTV preko interneta

Razlika IPTV-a u vlasništvu telekom operatera i ostalih usluga OTT IPTV usluga preko interneta je što IPTV usluga operatera do korisnika dolazi kroz njegovu i tako može osigurati kvalitetu isporuke usluge za razliku od OTT IPTV usluge koja je sve više prisutna na Internetu.

Prednosti IPTV-a u usporedbi sa zemaljskom/satelitskom televizijom su :

  • nema potrebe za zemaljskom ili satelitskom antenom
  • bolji odabir kanala
  • videoteka filmova i serija
  • dodante interaktivne usluge i sadržaj
  • jednostavnija instalacija (TV-Box)

Preporuke:

Digitalna televizija dostupna je putem signala satelita i zemaljskih odašiljača na području cijele Hrvatske i svatko može koristiti FTA slobodne kanale sa odgovarajučom anteom i prijemnikom.

IPTV uslugu može se koristiti putem operatera npr. u paketu zajedno paketom interneta to je najkvalitetniji način korištenja IPTV usluge.

IPTV OTT putem interneta trend je u porastu međutim bitno je ispravno postaviti instalaciju i imati odgovarajuči paket fiksnog interneta.

Također, u velikom broju slučajeva prijave smetnji ustanovili smo da TV BOX treba biti povezan žičano, ne preko wifi-a – zbog manje brzine interneta preko wifija, nepredvidivih smetnji o kojima smo pisali u prethodnom članku „Gdje postaviti WIFI Ruter“, otežanog slanja i primanja paketa pravilnim redoslijedom bez direktne povezanosti tv-boxa i televizije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *