fbpx
Valturska 78/1, Pula, Hrvatska
+385 52 637 000
prodaja@gtnet.hr

Gdje staviti router za najbolji wi-fi signal u kući ?

Gradski Telekom :: Prvi lokalni telekom u Istri

Što smo dalje od routera za wifi to nam je signal slabiji. Ako je router za bežični internet postavljen na prednjoj strani kuće, a spavaća soba u stražnjem dijelu, gledanje Netflixa u spavaćoj i neće biti baš bajno. Kvaliteta signala ovisi o konstrukciji kuće, vrsti wifi routera, o pružatelju internet usluga, i drugim stvarima.

I. pravilo : Drži se sredine
Lokacija je ključna. Pronalazak središnjeg mjesta za wifi router je jako bitno, a isto tako se router ne treba ravnati po lokaciji računala, što može biti ograničavajući faktor. Tu u pomoć dolazi jednostavni ethernet kabel, koji će spojiti računalo sa ruterom za wifi, bez da se itko od njih miče.

II. pravilo : Izbjegavaj neprobojne prepreke
Radio valovi mogu prolaziti kroz zidove, ali ne treba zaboraviti : što deblji zid-to slabiji signal na drugoj strani. Ako je kuća ojačana ciglenim ili betonskim zidovima, zidovi će „upiti“ većinu signala i jako ga oslabiti. Isto pravilo vrijedi i za vodu, ako se ruter nalazi u blizini akvarija, akvariji će blokirati većinu signala.

III. pravilo : Izbjegavaj kuhinju
Kuhinja i wi-fi nisu baš najbolji prijatelji. Mikrovalne pećnice rade na istoj radio frekvenciji kao i bežični ruteri (2.4gHz), tako da dok mikrovalna radi, doslovno remeti wi-fi signal od rutera. Osim mikrovalnih i drugi veliki metalni uređaji isto tako upijaju signale (hladnjak, štednjak, perilica posuđa), zaključak je taj da routeru definitivno nije mjesto u kuhinji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *